Spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese
Gotowe spaghetti życzę smacznego
Składniki:
- 30 dag mięsa wieprzowego mielonego (np. z szynki)
- 3 średniej wielkości cebule
- 2 koncentraty pomidorowe po 500 ml (lub pomidory krojone w puszce)
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowanslaskie
- oregano
- papryka słodka i ostra
- sól i pieprz
- bazylia najlepiej świeża
- olej (oliwa)
- makaron spaghetti
Przygotowanie:
Na patelnię wylewamy olej (oliwę). Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy dosłownie chwileczkę. Następnie wrzucamy mięso i dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, papryka słodka i
ostra, czosnek (wyciskamy lub drobno kroimy). Jeśli mięso jest za suche
podlewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Całość mieszamy i smażymy na
wolnym ogniu. Między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na
opakowaniu.
Gdy
mięso już dojdzie dodajemy przecier pomidorowy oraz bazylię całość
mieszamy i czekamy aż połączą się składniki. Gotujemy na wolnym ogniu 15
min. Jeżeli całość się już podgotowała dodajemy soli i pieprzu do
smaku. Rozkładamy makaron z serem na talerzu i zalewamy sosem - GOTOWE.
Wykładamy makaron i posypujemy serkiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz